Tuesday, October 19, 2010

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2010


ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΩΝ – ΟΙ ΣΙΓΟΥΡΟΙ… ΠΑΝΤΑ ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ.



Απαγορευτική τείνει να καταστήσει τη συμμετοχή στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές και ο «Καλλικράτης», για τις ανεξάρτητες κινήσεις πόλης, αλλά και για κάθε ανεξάρτητο πολίτη ή συλλογικότητα, η οποία δεν λαμβάνει κρατική χρηματοδότηση ή δεν έχει δοσοληψίες με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.
Το δικαίωμα συμμετοχής (παράβολο) ανέρχεται στο ποσό των 150 ευρώ ανά υποψήφιο για τις Περιφερειακές εκλογές και 50 ευρώ στις Δημοτικές.
Αν στα παραπάνω ποσά προσθέσει κανείς το κόστος για το χαρτί (μόνο στις βουλευτικές παρέχεται δωρεάν) και την εκτύπωση των ψηφοδελτίων, αλλά και μία στοιχειώδη προεκλογική προβολή του συνδυασμού, ο μύθος περί της ισότιμης διεκδίκησης της λαϊκής ψήφου στις προσεχείς εκλογές, καταρρίπτεται υπό το βάρος των πολλών μηδενικών που έχει το τελικό κόστος της υποψηφιότητας.
Κόστος το οποίο, απαιτείται να καλυφθεί άμεσα με την αποφασιστική οικονομική στήριξη από τους υποψηφίους οι οποίοι δεν έχουν καμία πιθανότητα εκλογής, αλλά χρησιμοποιούνται από τους συνδυασμούς για να καλύψουν τα ψηφοδέλτια, χωρίς να δημιουργήσουν κανένα κίνδυνο για τους πρωτοκλασάτους και μόνιμα εκλόγιμους οι οποίοι καταβάλουν στον συνδυασμό τους από 300 μέχρι και 500 ευρώ, εξαγοράζοντας την προσδοκία για ευνοϊκή μεταχείρισή τους στην περίπτωση εκλογής του.
Ο νέος νόμος δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε ότι, αντιμετωπίζει τους υποψηφίους ως «ελεύθερους επαγγελματίες» και τους συνδυασμούς ως «καπιταλιστικές κοινοπραξίες». Στους μεν υποψηφίους επιβάλει το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού (ισχύει και για τους συνδυασμούς) και υποβολή δήλωσης εσόδων - δαπανών σε Κεντρική Βάση Δεδομένων, που έχει ξεκινήσει να λειτουργεί με ευθύνη του υπουργείου Εσωτερικών, στους δε συνδυασμούς την τήρηση βιβλίων, θεωρημένων από την αρμόδια εφορία, την υπαγωγή τους στον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και τον ορισμό οικονομικού διαχειριστή! Και αν βέβαια δεν τηρηθούν όλα αυτά, θα επεμβαίνει η νεοσύστατη «Επιτροπή Ελέγχου Δαπανών και Εκλογικών Παραβάσεων».

Ούτε λόγος βέβαια για το ουσιαστικό κόψιμο της εξάρτησης της πολιτικής από την οικονομική εξουσία, που ξεπερνά κατά πολύ τα όρια μιας προεκλογικής περιόδου, διότι έχει όλο τον χρόνο ο δήμαρχος να ασκήσει εξουσία για την υποστήριξή του, τόσο στους υπαλλήλους του, όσο και στους υπαλλήλους των εταιριών που συναλλάσσεται.
Η ανανέωση των ψηφοδελτίων των συνδυασμών είναι μόνο στα λόγια, διότι δεν έχουν όλοι οι υποψήφιοι τις ίδιες ευκαιρίες προβολής τους, γεγονός που δυσχεραίνει και καθιστά αδύνατη την εκλογή τους.
Στον Δήμο Ιλίου φρόντισαν όλες οι Δημοτικές παρατάξεις που κατεβαίνουν, να έχουν κομματική στήριξη για να μπορούν για μια ακόμη φορά να εκβιάζουν το εκλογικό σώμα, να ψηφίσει κομματικά και όχι αυτοδιοικητικά.
Από την άλλη μεριά οι παρατάξεις εξουσίας, βάζουν στα ψηφοδέλτιά τους και άτομα τα οποία κινούνται ανά περίπτωση σε όλο το πολιτικό φάσμα, σαν τοιχοδιώκτες της πολιτικής, για να δείξουν την ανεξαρτησία τους. Για να γίνει όμως αυτό διαπλέκονται εκβιαστικά μαζί τους, πίσω από τις πλάτες των ψηφοφόρων οι οποίοι με κανένα τρόπο δεν γνωρίζουν το παρασκήνιο. Κατά τα άλλα η συγκρότηση των ψηφοδελτίων γίνεται μέσα από την μεγάλη μάζα των ψηφοφόρων, βέβαια όχι από πολίτες που πονούν και αγαπούν τον τόπο τους, αλλά από πολίτες που συνδιαλέγονται.
Ας ελπίσουμε κάποτε οι ψηφοφόροι να αντιληφθούν το παιχνίδι το οποίο παίζεται και με την ψήφο τους να ανατρέξουν σε κάθε ψηφοδέλτιο και να στηρίξουν τα άτομα που θεωρούνται από τους επαγγελματίες της πολιτικής «αουτσάιντερ», τα οποία όμως έχουν να επιδείξουν και έργο και συνέπεια.
Ας ανατρέψουν οι πολίτες τα σχέδια των επιτελείων για να γίνει στην πράξη ανανέωση, αν θέλουμε να πάψουμε, άλλα να συζητάμε στα καφενεία και άλλα να κάνουμε όταν ψηφίζουμε.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home